ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες αποφάσεις Πρωτοδικείων: Αναδρομικά σε συνταξιούχους - Ποιους αφορά

Νέες αποφάσεις Πρωτοδικείων: Αναδρομικά σε συνταξιούχους - Ποιους αφορά
Φωτ. αρχείου: Eurokinissi

Επιδικάζουν αναδρομικά σε συνταξιούχους του Δημοσίου με ομαδικές προσφυγές

Για νέες σημαντικές δικαστικές αποφάσεις που αφορούν σε πολλούς συνταξιούχους κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΕΝΔΙΣΥ.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων αναδρομικά πρόκειται να λάβουν συνταξιούχοι, μετά από τις νέες αποφάσεις Πρωτοδικείων για επιστροφές μειώσεων 11 μηνών σε επικουρικές συνταξιούχων του Δημοσίου.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και από μία νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία δικαιώνει συνταξιούχους του ΝΑΤ για την αντισυνταγματικότητα της μείωσης 7% που επιβλήθηκε στις κύριες συντάξεις τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποφάσεις των Πρωτοδικείων δημοσιεύτηκαν ενώ είναι σε εκκρεμότητα η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για τα αναδρομικά των Δώρων στις επικουρικές συντάξεις.

Δύο αποφάσεις-σταθμός

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΕΝΔΙΣΥ, οι υπ’ αριθμόν 4193/2024 και 4493/2024 αποφάσεις του 30ού και του 15ου Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας, αντίστοιχα, δημοσιεύτηκαν στις 29 Μαρτίου και στις 5 Απριλίου 2024, και επιδικάζουν αναδρομικά σε συνταξιούχους του Δημοσίου με ομαδικές προσφυγές για τις μειώσεις των επικουρικών τους συντάξεων στο 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.

Οι δύο αποφάσεις σημαίνουν ότι τα αναδρομικά από την επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις δεν επηρεάζονται από την απόφαση που εκκρεμεί από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ). Στην πράξη, τα δικαστήρια προχωρούν ένα βήμα μπροστά από το ΑΕΔ και δεν περιμένουν την απόφασή του για να καταλήξουν στο τι δικαιούνται οι συνταξιούχοι, καθώς τα αναδρομικά από τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις δεν επηρεάζονται κατ’ ουδένα τρόπο, ό,τι και αν αποφασίσει το ΑΕΔ.

Σχετικές ειδήσεις